Nytt Rom

Søk i denne bloggen

fredag 29. oktober 2010

Skattens hus


Skattekvartalet
Skattens hus, også kalt Skattekvartalet,  ble ferdig oppført sent 2008. Bygget ble tegnet av Narud Stokke Wiig sivilarkitekter MNAL og byggeherre var ROM Eiendom AS. Bygget er bygget opp som 3 lameller rettet mot Nord. Disse lamellene er bundet sammen med glassbygg i de nedre etasjene. Bygget har 8 etasjer og totalt areal er på 25 000 kvm. Totalentrepenør var Skanska Norge AS. Fasaden mot Schweigaards gate er grønnfarget og danner et spennende tilskudd til gaten på nattestid.


Forvrengt refleksjon av Skattens hus. 






Nytt byrom
Bygget er plassert i den trafikkerte Schweigaards gate og uterommet langs veien er i mine øyne dårlig løst. Dette kan unnskyldes med at tomta er forholdvis klemt mellom gaten og jernbanesporene på den andre siden. På vestsiden av bygget er det lagt en åpen plass der det nye bruen over jernbanesporene skal åpne en gang til neste år. Dette blir et fint uterom, men plassen begrenses noe av at det på begge sider er offentlige institusjoner. I 1. etasje kunne det vært satt av plass til kiosk, cafe eller lignende for å skape litt mer variert bruk. Det blir spennende og se hvordan plassen fungerer når den nye bruen skal åpne. Forhåpentligvis skal denne bruen binde Grønland og Bjørvika tettere sammen. Det blir også egne nedganger til togsporene fra bruen og dette vil binde Grønland tettere sammen med Oslo S. Byrommet i Schweigaards gate er trangt og uvelkomment parallellt med stasjonen. Med den nye bruen vil gående kunne ferdes til Grønland på en mye enklere og behagelig måte.


Det er trangt på fortauet mellom bygningen og Schweigaards gate.

Storebror ser deg
Vinduene på fasaden mot vest minner meg om stemningen i Georg Orwells 1984. Dette blandet med Skatt Øst skrevet med store bokstaver gir en følelse av overvåkning av uterommet. Dette er litt uheldig med tanke på at dette skal bli en portal for alle som kommer gående til og fra Bjørvika og Grønland. 



 Eksotisk belysning på kveldstid.

Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar