Nytt Rom

Søk i denne bloggen

søndag 3. oktober 2010

Sagene kirke, Nordkantens Katedral

Siden det idag er søndag, passer det med et slags religiøst innslag.
Bykirker må anses som like urbane som andre deler av byen. Flere av kirkene i Oslo er med på å skape et mer spennende byrom med sine spir og uvante detaljeringer. De virkelig gamle kirkene, som Gamle Aker kirke, bidrar med et historisk preg og en tyngde som Barcode antageligvis aldri vil få. Kirkene ble bygget for folkets penger, de er bastioner for byfolkets samlede innsats. Dette aspektet vil få av nybyggene idag dele. Barcode er bygget på det som for få år siden var folkets jord og regne. Nå er tomtene solgt og det bygges med private midler for private formål.


Kirkene fungerte som vegger i byrommet, men de var og et sted for tilflukt og ro. De nye moderne kontorbyggene er også veggene rundt vårt felles byrom, men de er ikke for tilflukt og ro.  De er skapt ut av konkurranse og deres funksjon er å hevde seg. De representerer uro, kamp og fremskritt for de få. Kirkene ble bygget for alle. De kostet blod og svette gjennom innkrevingen av kirkeskatten, men de var der for fellesskapet.


Jeg har tatt noen bilder av Sagene kirke. Dette er i mine øyne en av de flotteste kirkene i Oslo. Den har vært stengt siden 2005, grunnet sopp. Dette er nå utbedret og kirken vil åpnes for publikum den 
10.10.10. Altså neste søndag.


Kirken ble oppført i 1891 og er tegnet av arkitekten Christian Fürst. 
På folkemunne blir den kalt Nordkantens Katedral.


Under er en liten filmsnutt fra Nrk om Sagene kirke.



Foto: Martin Rasch Ersdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar