Nytt Rom

Søk i denne bloggen

mandag 11. oktober 2010

Akerselva Atrium



Akerselva Atrium er tegnet av NBBJ Arkitekter as, Pran Arkiteker as, Poulsson/Pran AS. Bygget er resultatet av en konkurranse i 2002. Byggingen begynte i 2008 og ble avsluttet i 2009. Det er nominert til Oslo bys arkitekturpris 2010. 



Bygget eies for tiden av Vital Forsikring og har BTA(bruttoareal) på 17 600 kvm.
Disse kvadratmeterene er fordelt på 11 etasjer. I forhold til Oslo som er en by i fem etasjer virker det kanskje mye, men bygget er plassert ved Akerselva og de nedre etasjene er lagt under det som er gateplanet. Dette gjør at bygget ikke skiller seg ut på samme som for eksempel Barcodebyggene.  


Bygget har en fasade i glass og detaljeringer i form av lyssetting og markeringer fargene grønt og oransj. Om du tar 11, 12 eller 13 trikken vil du se bygget i et lite glimt om du ser mot Grønland i krysset Storgata/Hausmansgate. Dette bygget er og synlig da det ligger nederst i siktlinjen som går nedover Thorvald Meyers gate. Plassering av bygget er litt utenfor sentrum, likevel er bygget synlig fordi det synes fra sentrale gjennomfartsårer. Alle som kjører inn i Oslo via Bispelokket vil også se bygget som skiller seg klart ut ved sterk fargebruk.







Det at fasaden er buet gir refleksjonen en forvrengning. Jeg er personlig glad i glassfasader og måten de gjenspeiler omgivelsene. Her gjør forvrengningen at bygninene rundt kommer mer frem. En rett fasade vil som oftest reflektere himmelen når du ser på den fra gaten. Den vil da være blå om det er fint vær og grå om været er dårlig. Her kommer bygningene rundt frem på en annen måte da seilformen på bygget gir en annen vinkel. Dette gjør at bygget blir farget mer av omgivelsene enn av himmelen. På en flott høstdag trer fargene på trærne langs Akerselva frem i fasaden.




Bygget ligger rett ved Hausmanns bru og det er en klart kontrast mellom det gamle og nye. Bruen er en kompleks konstruksjon med jernspiler på kryss og tverrs. Dette skiller seg sterkt ut fra den glatte fasaden til Akerselva Atrium. 





Foto: Martin Rasch Ersdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar