Nytt Rom

Søk i denne bloggen

søndag 3. oktober 2010

Kunsthøgskolen i gamle Christiania Seildugsfabrikk


I August i år ble dørene til den gamle Seildugsfabrikken igjen åpnet for bruk. Det var nye kull med studenter som slapp inn og kurs i visuell kunst og design ble startet opp mellom tradisjonsrike vegger.


Seildugsfrabrikken ble ferdig oppført i 1856. Den ble tegnet av arkitekt Peter Høier Holtermann med hjelp fra mekanikus Jensen. Arkitekturen var banebrytende for sin tid og bygget var det nest største i Oslo. Folk kom langveisfra for å beskue den nye fabrikken ved Akerselva.


De nye lokalene er bygget i to trinn. Det første byggetrinnet omfattet lokaler for teaterhøgskolen, balletthøgskolen og operahøgskolen. Disse ble tegnet av arkitekt Knut Østby. Byggetrinn 2 omfatter lokaler for visuell kunst og design. Disse er tegnet i et samarbeid mellom Lund Hagem arkiktekter og Søyland arkitekter. De har hatt fokus på at bygget i sin opprinnelig form er bevaringsverdig. Derfor har det vært en sentral tanke at de skulle videreføre ornamentikk og mønster heller enn å tilføre nye. Materialene tegl og svartmalt stål er også valgt med spesielt hensyn på å passe inn med det gamle.



Byggherre har vært Brødrene Jensen og Sameiet Jensen Eiendom AS.
Utbyggingen har foregått i 2 trinn. Første trinn var fra 1999 til 2003 og omfattet 16 000 kvm lokaler til avdelingen for scenekunst. Disse lokalene hadde offisiell åpning i 2003 og har vært i bruk siden.
Trinn 2 omfattet 19 000 kvm restaurering av gamle lokaler, samt 6000 kvm nybygg. Det siste byggetrinnet ble påbegynt i 2008 og har offisiell åpning med HM Dronning Sonja desember 2010.


"Prislappen på nybygging og restaurering av Kunsthøgskolen er på ca. 800 millioner. 22 millioner av disse er brukt på møbler og 80 millioner på å utstyre verkstedene."



Den nye skolen har 500 studenter og ca 200 ansatte. I tillegg til dette er det rundt 900 gjesteforelesere og timelærere.



Seilduksfabrikken ble under deler av 1800-tallet ansett til å være en av Oslos verste arbeidsplasser. Forholdene var umenneskelige og det forelå en konstant trussel om oppsigelse. De fleste arbeiderene her var kvinner. Mennene var håndtverkere eller formenn og kvinnene arbeidet ved maskinene. Arbeidsdagene var lange, mellom 10-12 timer, og lønnen var dårlig. Likevel hadde fabrikken på det meste over 900 ansatte. Nå blir det nye kunstnerspirer som skal pines under konstruksjonene av  teg, svartmalt stål og glass.


Driften som seilduksfabrikk ble stoppet rundt 1960 etter en lengre nedgang i tekstilmarkedet. Etter dette ble fabrikken eid av Vesta og leid ut til diverse småbedrifter. Brødrene Jensen tok over i 1974 og fortsatte med utleie til småbedrifter som blant annet arkitektfirmaer. Idag er det igjen høy aktivitet mellom teglsteinsveggene.


For mer inngående lesning om prosjektet kan du lese mer i "All kunst i dette hus".
Dette er en liten bok som er laget av Khio i forbindelse med åpningen av de nye lokalene. 

Foto: Martin Rasch Ersdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar