Nytt Rom

Søk i denne bloggen

onsdag 27. oktober 2010

Fabrikken og Akerselva Miljøpark


Vulkan
For ikke lenge siden åpnet et nytt bygg i det som skal bli et byområdet rett nedenfor Cuba på Grünerløkka. Vulkan Eiendom AS utvikler området og har allerede etablert et treningshus og Dansens Hus rett nedenfor Arkitekthøgskolen i Maridalsveien. Vulkan Eiendom er et heleid datterselskap av Aspelinn Ramm. Området de utvikler skal i tillegg til de overnevnte bygg omfatte Bellonas nye hovedkvarter, en mathall samt boliger og næringslokaler. Hovedarkitekter i området er LPO. De vant en konkurranse i 2004 og fikk dermed muligheten til å tegne utbyggingen og transformasjonen av området.




Fabrikken
Adressen til det nye bygget er Maridalsveien 17 og Fabrikken har inntatt sine nye lokaler. Utifra at LPO er satt som hovedarkitekter går jeg utifra at de har tegnet disse. Fabrikken er et eventbyrå og har allerede rukket å leie ut til et par arragangementer. Firmaet ble etablert i 2000 og har siden etablert seg innen tilrettelegging og gjennomføring av alt fra firmafester til moteshow og filminnspillinger. To scener med profesjonelt utstyr og personell skal gi fleksible løsninger tilpasset det aller fleste typer tilstelninger.



Akerselva miljøpark
Akerselva Miljøpark kommer totalt til å være på 54 000 kvm. Hovedsatsnings områdene er miljø og kultur. Sammen med Blå kommer dette til å bli et tyngdepunkt for kultur i Oslo. Dansens Hus har allerede åpnet sine lokaler i søndre del av området. Fabrikken har åpnet sine eventlokaler. Videre skal også Einar Granums kunstskole legges her. I nabolaget ligger som nevnt AHO og den nye Kunsthøgskolen med egne avdelinger for Scenekunst kun noen hundre meter lenger oppe. Bellonas nye hovedkvarter har fått stor oppmerksomhet i media og markedsføres som Norges råeste foretningslokaler i forhold til miljø. Som et generelt trekk ved området har det blitt satt som mål at alle bygningene skal ligge i energiklassene A eller B.


Bildet viser en oversikt over hva som skal bygges og når byggene forventes å stå ferdige

Byplangrep
Noen enkle grep er gjort for å knytte det nye området tettere sammen med begge sider av Akerselva. Ned fra Maridalsveien er det lagt en bred trapp. Denne nedfartsåren følges opp med en ny bro over elva som leder til området nedenfor den ombygde kornsiloen. Herifra er det kort vei til kjernen av Grünerløkka. Mellom bygningen er det satt av plass til et mylder av mennesker. I tillegg til den åpningen av på tvers av elva legges det og til rette for innganger fra veier langs elva. En "inngangsport" til området vil gå videre ved inngangen til Dansens hus. Trappa ned ved Fabrikken og den nye broa over elva blir nok de viktigste åpningen mot byen. Rett ved broa ligger det nye Bellonabygget og en ny mathall er planlagt ferdig våren 2012. Denne skal bygges utifra det gamle fabrikklokalet som ligger der. Det nye Bellonabygget skulle etter planen åpnes i oktober i år. Det ser imidlertid ut som åpningen må utsettes noe. Utbygginger generellt i området har blitt utsatt jevnlig. Og det spørs om området er ferdig utbygd før 2015 om ikke senere. Det var tidligere en plan om å få området ferdig bygget i perioden 2005-2010. De nyeste planene tar sikte på ferdigstillelse rundt 2013.


Uten biler på gateplan
Et annet viktig trekk ved området er nedprioritering av biler i området og tilrettelegging for byrom uten parkering. Det er ikke så lett og se hva den endelige løsningen på bakkeplanet blir, men det kan se ut som om bilen vil ekskluderes fra gateplanet. Dette vil være et meget positivt trekk. Markveien har blitt politisk vedtatt og endres til gågate og det kan sammen med traseen langs Akerselva skape et flott miljø for gående! I følge lovgivning for indre by skal alle parkeringsplasser legges i garasjeanlegg under terreng. Det blir spennende og se hvor trafikkåren til disse parkeringsplassene legges. Videre vil området øke presset på kollektivtilbudet kraftig. Langs Maridalsveien er det busslinjer som allerede er tungt belastet. Alternativt må trikken i Thorvald Meyers gate benyttes. Det er mange spørsmål knyttet til løsningene i området. Disse åpenbare seg etterhvert som området blir ferdig. Som med alt annet i planlegging tar dette prosjektet også lang tid.


Om ikke lenge vil det antageligvis bli byggeaktivitet på andre siden av elven. Når det satses så tungt på miljøparken vil dette nødvendigvis føre til at noe skjer på grusplassen foran det gamle Bellonabygget. Alt dette ligger nær er så kjøpesterkt området som Grünerløkka. Til syvende og sist må det føre til en bedre utnyttelse enn idag.



Foto og tekst: Martin Rasch Ersdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar