Nytt Rom

Søk i denne bloggen

tirsdag 26. oktober 2010

Platous Gate 6


Element arkitekter
I forbindelse med at Element arkitekter vant årets byggesikkpris ble jeg interessert i å finne ut hvilke andre bygg de hadde tegnet i Osloområdet. Utifra det som er opplyst på kontorets hjemmesider har de 3 prosjekter i Oslo. Smykkeskrinet/Lærerenes hus, Platous gate 6 og en villa i Midttunveien. Villaen er et av de første husene i Osloområdet der oppvarmingen baseres på pellets. Platous gate 6 (trykk for link til kart) er et boligkompleks plassert sentralt på Grønland og ble ferdig oppført i 2009.


Byggets plassering
Bildet over viser Helga Helgesens plass på Grønland. I bakgrunnen vises Enerhaugenblokkene. Plassen har lenge vært et viktig knutepunkt for gående og syklende på Grønland og tomten Platous gate 6 var tidligere i bruk som parkeringsplass. Arealet satt av til trafikkhåndteringen ble strammet inn og dette frigjorde plass til sittegrupper og offentlige utearealer. Boligkomplekset ble plassert oppimot dette arealet og det ble fra Bydel Gamle Oslo´s side satt fokus på at uterommet foran ikke skulle bebygges. Uteområdet er utsatt for stor trafikk, uterommet skjermer boligene fra å ligge helt inntil alle bilene. 


Tech og specs
Totalt er det 26 leiligheter med totalt areal på 1894 kvm. I underetasjen er det 574 kvm arealer regulert til næring. Disse er for tiden ikke i bruk, men det var igangsatt arbeid med ombygging på tidspunktet da disse bildene ble tatt. På taket har Snøhetta tegnet en hage. Denne har i tillegg til det rekreative og funksjon ved at den regulerer varmen i bygget og holder på noe av regnvannet. Dette er positivt sett fra en kommunalteknisk side. Kapasiteten til ledningsnettet i Oslo er sprengt og bygningstiltak som håndterer deler av vannet uten å sende det ned i rørene er positivt. Videre har Platous gate 6 en dobbel glassfasade ut mot Helga Helgesens plass. Dette reduserer støy og varmetap.


Infill AS og reguleringsarbeidet
Reguleringsarbeidet ble kunngjort i Dagsavisen og Aftenposten allerede 12.11.2002. I 2005 forelå nok materiell fra forslagsstillers side til å kunne gjennomføre en saksgang. Infill AS var de som dro i gang hele prosessen og startet et samarbeid med Element Arkitekter, PBE, USBL (Ungdommens SelvBygger Lag) og Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Bebyggelsen ble solgt frem ved å oppta parkeringsarealet og ikke selve plassen. Byrommet på Helga Helgensens plass skulle defineres og forbedres og det grønne preget skulle bevares. Dette grønnet preget er idag et par mellomstore og seks små trær.


Naboklager
I undersøkelsen angående bygget kom jeg over dokument om saksgangen i 2005, link her (Du starter opp med en hvit side og må skrolle deg ned til teksten). Det står her litt om hva de ulike partene hadde av kommentarer til mulig utbyggelse. For eksempel var det klaget på at naboene ville få mer skygge på sitt uterom om bygget ble oppført. Dette blir nedstemt med den argumentasjon at fortetting i by krever sitt. Bygget som idag står på Platous gate 6 er utformet for å gi gunstigere solforhold i bakgården. PBE analyserte den faktiske virkningen og kom frem til at solforholdene ikke bli betraktelig redusert. Det nye bygget ville derimot redusere støy fra plassen. Videre er det interesant og se at de 20 parkeringsplassene som lå på tomta ikke blir foreslått erstattet. Det vitner om en bevisst parkeringspolitikk og en nedprioritering av biler i indre by. I rammetillatelsene for byggingen nevnes parkering i paragraf 11. "All parkering skal i indre by foregå i garasjeanlegg under terreng".


Om du vil bo i Platous gate er det tilfeldigvis ledige leiligheter der ennå!
Trykk på link HER!

Foto og tekst: Martin Rasch Ersdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar