Nytt Rom

Søk i denne bloggen

fredag 29. oktober 2010

Skattens hus


Skattekvartalet
Skattens hus, også kalt Skattekvartalet,  ble ferdig oppført sent 2008. Bygget ble tegnet av Narud Stokke Wiig sivilarkitekter MNAL og byggeherre var ROM Eiendom AS. Bygget er bygget opp som 3 lameller rettet mot Nord. Disse lamellene er bundet sammen med glassbygg i de nedre etasjene. Bygget har 8 etasjer og totalt areal er på 25 000 kvm. Totalentrepenør var Skanska Norge AS. Fasaden mot Schweigaards gate er grønnfarget og danner et spennende tilskudd til gaten på nattestid.


Forvrengt refleksjon av Skattens hus. 






Nytt byrom
Bygget er plassert i den trafikkerte Schweigaards gate og uterommet langs veien er i mine øyne dårlig løst. Dette kan unnskyldes med at tomta er forholdvis klemt mellom gaten og jernbanesporene på den andre siden. På vestsiden av bygget er det lagt en åpen plass der det nye bruen over jernbanesporene skal åpne en gang til neste år. Dette blir et fint uterom, men plassen begrenses noe av at det på begge sider er offentlige institusjoner. I 1. etasje kunne det vært satt av plass til kiosk, cafe eller lignende for å skape litt mer variert bruk. Det blir spennende og se hvordan plassen fungerer når den nye bruen skal åpne. Forhåpentligvis skal denne bruen binde Grønland og Bjørvika tettere sammen. Det blir også egne nedganger til togsporene fra bruen og dette vil binde Grønland tettere sammen med Oslo S. Byrommet i Schweigaards gate er trangt og uvelkomment parallellt med stasjonen. Med den nye bruen vil gående kunne ferdes til Grønland på en mye enklere og behagelig måte.


Det er trangt på fortauet mellom bygningen og Schweigaards gate.

Storebror ser deg
Vinduene på fasaden mot vest minner meg om stemningen i Georg Orwells 1984. Dette blandet med Skatt Øst skrevet med store bokstaver gir en følelse av overvåkning av uterommet. Dette er litt uheldig med tanke på at dette skal bli en portal for alle som kommer gående til og fra Bjørvika og Grønland. 



 Eksotisk belysning på kveldstid.

Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

onsdag 27. oktober 2010

Fabrikken og Akerselva Miljøpark


Vulkan
For ikke lenge siden åpnet et nytt bygg i det som skal bli et byområdet rett nedenfor Cuba på Grünerløkka. Vulkan Eiendom AS utvikler området og har allerede etablert et treningshus og Dansens Hus rett nedenfor Arkitekthøgskolen i Maridalsveien. Vulkan Eiendom er et heleid datterselskap av Aspelinn Ramm. Området de utvikler skal i tillegg til de overnevnte bygg omfatte Bellonas nye hovedkvarter, en mathall samt boliger og næringslokaler. Hovedarkitekter i området er LPO. De vant en konkurranse i 2004 og fikk dermed muligheten til å tegne utbyggingen og transformasjonen av området.




Fabrikken
Adressen til det nye bygget er Maridalsveien 17 og Fabrikken har inntatt sine nye lokaler. Utifra at LPO er satt som hovedarkitekter går jeg utifra at de har tegnet disse. Fabrikken er et eventbyrå og har allerede rukket å leie ut til et par arragangementer. Firmaet ble etablert i 2000 og har siden etablert seg innen tilrettelegging og gjennomføring av alt fra firmafester til moteshow og filminnspillinger. To scener med profesjonelt utstyr og personell skal gi fleksible løsninger tilpasset det aller fleste typer tilstelninger.



Akerselva miljøpark
Akerselva Miljøpark kommer totalt til å være på 54 000 kvm. Hovedsatsnings områdene er miljø og kultur. Sammen med Blå kommer dette til å bli et tyngdepunkt for kultur i Oslo. Dansens Hus har allerede åpnet sine lokaler i søndre del av området. Fabrikken har åpnet sine eventlokaler. Videre skal også Einar Granums kunstskole legges her. I nabolaget ligger som nevnt AHO og den nye Kunsthøgskolen med egne avdelinger for Scenekunst kun noen hundre meter lenger oppe. Bellonas nye hovedkvarter har fått stor oppmerksomhet i media og markedsføres som Norges råeste foretningslokaler i forhold til miljø. Som et generelt trekk ved området har det blitt satt som mål at alle bygningene skal ligge i energiklassene A eller B.


Bildet viser en oversikt over hva som skal bygges og når byggene forventes å stå ferdige

Byplangrep
Noen enkle grep er gjort for å knytte det nye området tettere sammen med begge sider av Akerselva. Ned fra Maridalsveien er det lagt en bred trapp. Denne nedfartsåren følges opp med en ny bro over elva som leder til området nedenfor den ombygde kornsiloen. Herifra er det kort vei til kjernen av Grünerløkka. Mellom bygningen er det satt av plass til et mylder av mennesker. I tillegg til den åpningen av på tvers av elva legges det og til rette for innganger fra veier langs elva. En "inngangsport" til området vil gå videre ved inngangen til Dansens hus. Trappa ned ved Fabrikken og den nye broa over elva blir nok de viktigste åpningen mot byen. Rett ved broa ligger det nye Bellonabygget og en ny mathall er planlagt ferdig våren 2012. Denne skal bygges utifra det gamle fabrikklokalet som ligger der. Det nye Bellonabygget skulle etter planen åpnes i oktober i år. Det ser imidlertid ut som åpningen må utsettes noe. Utbygginger generellt i området har blitt utsatt jevnlig. Og det spørs om området er ferdig utbygd før 2015 om ikke senere. Det var tidligere en plan om å få området ferdig bygget i perioden 2005-2010. De nyeste planene tar sikte på ferdigstillelse rundt 2013.


Uten biler på gateplan
Et annet viktig trekk ved området er nedprioritering av biler i området og tilrettelegging for byrom uten parkering. Det er ikke så lett og se hva den endelige løsningen på bakkeplanet blir, men det kan se ut som om bilen vil ekskluderes fra gateplanet. Dette vil være et meget positivt trekk. Markveien har blitt politisk vedtatt og endres til gågate og det kan sammen med traseen langs Akerselva skape et flott miljø for gående! I følge lovgivning for indre by skal alle parkeringsplasser legges i garasjeanlegg under terreng. Det blir spennende og se hvor trafikkåren til disse parkeringsplassene legges. Videre vil området øke presset på kollektivtilbudet kraftig. Langs Maridalsveien er det busslinjer som allerede er tungt belastet. Alternativt må trikken i Thorvald Meyers gate benyttes. Det er mange spørsmål knyttet til løsningene i området. Disse åpenbare seg etterhvert som området blir ferdig. Som med alt annet i planlegging tar dette prosjektet også lang tid.


Om ikke lenge vil det antageligvis bli byggeaktivitet på andre siden av elven. Når det satses så tungt på miljøparken vil dette nødvendigvis føre til at noe skjer på grusplassen foran det gamle Bellonabygget. Alt dette ligger nær er så kjøpesterkt området som Grünerløkka. Til syvende og sist må det føre til en bedre utnyttelse enn idag.



Foto og tekst: Martin Rasch Ersdal

tirsdag 26. oktober 2010

Platous Gate 6


Element arkitekter
I forbindelse med at Element arkitekter vant årets byggesikkpris ble jeg interessert i å finne ut hvilke andre bygg de hadde tegnet i Osloområdet. Utifra det som er opplyst på kontorets hjemmesider har de 3 prosjekter i Oslo. Smykkeskrinet/Lærerenes hus, Platous gate 6 og en villa i Midttunveien. Villaen er et av de første husene i Osloområdet der oppvarmingen baseres på pellets. Platous gate 6 (trykk for link til kart) er et boligkompleks plassert sentralt på Grønland og ble ferdig oppført i 2009.


Byggets plassering
Bildet over viser Helga Helgesens plass på Grønland. I bakgrunnen vises Enerhaugenblokkene. Plassen har lenge vært et viktig knutepunkt for gående og syklende på Grønland og tomten Platous gate 6 var tidligere i bruk som parkeringsplass. Arealet satt av til trafikkhåndteringen ble strammet inn og dette frigjorde plass til sittegrupper og offentlige utearealer. Boligkomplekset ble plassert oppimot dette arealet og det ble fra Bydel Gamle Oslo´s side satt fokus på at uterommet foran ikke skulle bebygges. Uteområdet er utsatt for stor trafikk, uterommet skjermer boligene fra å ligge helt inntil alle bilene. 


Tech og specs
Totalt er det 26 leiligheter med totalt areal på 1894 kvm. I underetasjen er det 574 kvm arealer regulert til næring. Disse er for tiden ikke i bruk, men det var igangsatt arbeid med ombygging på tidspunktet da disse bildene ble tatt. På taket har Snøhetta tegnet en hage. Denne har i tillegg til det rekreative og funksjon ved at den regulerer varmen i bygget og holder på noe av regnvannet. Dette er positivt sett fra en kommunalteknisk side. Kapasiteten til ledningsnettet i Oslo er sprengt og bygningstiltak som håndterer deler av vannet uten å sende det ned i rørene er positivt. Videre har Platous gate 6 en dobbel glassfasade ut mot Helga Helgesens plass. Dette reduserer støy og varmetap.


Infill AS og reguleringsarbeidet
Reguleringsarbeidet ble kunngjort i Dagsavisen og Aftenposten allerede 12.11.2002. I 2005 forelå nok materiell fra forslagsstillers side til å kunne gjennomføre en saksgang. Infill AS var de som dro i gang hele prosessen og startet et samarbeid med Element Arkitekter, PBE, USBL (Ungdommens SelvBygger Lag) og Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Bebyggelsen ble solgt frem ved å oppta parkeringsarealet og ikke selve plassen. Byrommet på Helga Helgensens plass skulle defineres og forbedres og det grønne preget skulle bevares. Dette grønnet preget er idag et par mellomstore og seks små trær.


Naboklager
I undersøkelsen angående bygget kom jeg over dokument om saksgangen i 2005, link her (Du starter opp med en hvit side og må skrolle deg ned til teksten). Det står her litt om hva de ulike partene hadde av kommentarer til mulig utbyggelse. For eksempel var det klaget på at naboene ville få mer skygge på sitt uterom om bygget ble oppført. Dette blir nedstemt med den argumentasjon at fortetting i by krever sitt. Bygget som idag står på Platous gate 6 er utformet for å gi gunstigere solforhold i bakgården. PBE analyserte den faktiske virkningen og kom frem til at solforholdene ikke bli betraktelig redusert. Det nye bygget ville derimot redusere støy fra plassen. Videre er det interesant og se at de 20 parkeringsplassene som lå på tomta ikke blir foreslått erstattet. Det vitner om en bevisst parkeringspolitikk og en nedprioritering av biler i indre by. I rammetillatelsene for byggingen nevnes parkering i paragraf 11. "All parkering skal i indre by foregå i garasjeanlegg under terreng".


Om du vil bo i Platous gate er det tilfeldigvis ledige leiligheter der ennå!
Trykk på link HER!

Foto og tekst: Martin Rasch Ersdal

onsdag 20. oktober 2010

Smykkeskrinet

Oslo Bys byggeskikkpris 2010 ble utdelt idag!

Fabian Stang overrakte prisen til Element Arkiteker AS, for konferansebygget Lærernes hus.
Reiulf Ramstad Arkitekters Korsgata 5, som er tidligere nevnt og avbildet på SlumLagune, fikk 2. plass og hederlig omtale.


Plassering
Smykkeskrinet ligger i Osterhau´s gate 4. Dette er en sidegate i Storgata mellom trikkestoppene Brugata og Hausmanns gate. Fasaden kan ses fra trikkene som går til og fra Brugata. Utsmykningene i fasaden er laget av kunstnerene Jorunn Sannes og May Bente Aronsen. Totalt er 1900 kvadratmeter fordelt på fire etasjer med konferansesaler, cafe og takterasse. 


Energiklasse A
På tross av sin fasade i glass er bygningen i energiklasse A, lavenergihus. Oppvarming av bygningen gjøres ved vannbåren varme. Ti energibrønner henter jordvarme 150-200 m under bakken. Det tas og i bruk blant annet solenergi. Materialer i trappekonstruksjoner er valgt spesielt for sin gode evne til å samle opp solvarme. Hovedentreprenør har vært Trondrund Entreprenører AS og andre samarbeidspartnere har vært Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS og Siv. ing. JP Dybdahl AS.


Betongtavlen 2010
Element Arkitekter har tidligere mottatt priser for Smykkeskrinet. De fikk Betongtavlen 2010 for "arkitektonisk usedvanlig gjennomført og meningsfylt bruk av betongmaterialet.". Utdanningsforbundet fikk Byggherreprisen på bakgrunn av en meget god byggeprosess. Byggherreprisen deles ut av bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene og deles kun ut når det finnes verdige kandidater. Siden den ble stiftet i 1990 er prisen delt ut seks ganger av ti mulige.


Element arkitekter AS ble opprettet i 1999 og ledes av Cathrine Viganger. De har for tiden et team på åtte ansatte med internasjonal erfaring og bakgrunn. De har besøkskontor i Maridalsveien 3 Bygg 17. Element har tegnet flere andre bygg i Oslo, blant annet et leilighetskompleks Platous Gate på Grønland og en enebolig i Midttunveien 12.

Gratulerer til Element Arkitekter med et flott bygg og enda pris!

Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

tirsdag 19. oktober 2010

Galleri Trafo


Bygningen ble oppført på 1920-tallet og var opprinnelige transformatorstasjon i forbindelse med den elektrifiserte jernbanen. Bygget har en sentral plassering i Asker og ligger på en liten forhøyning ved jernbanestasjonen. I 2006 ble bygget omgjort, tegning ved Jarmund/vigsnæs AS arkiktekter MNAL og gjennomføring ved Tandberg Eiendom AS.
Galleri Trafo åpnet samme år med utstillingen Nordiske Spor og har jevnlige holdt utstillinger siden.




I 2008 ble bygget tildelt Asker kommunes byggeskikkpris. Juryen satte stor pris på ombyggingen av en bevaringsverdig bygning og tilretteleggingen for ny bruk. Samtidig er bygget en en harmonisk blanding av moderne arkitektoniske elementer satt inn i en gammel bygningskropp. Endringene som er gjort er ikke store, men virkningsfulle og i god relasjon til byggets originale materialer og form.




Eksteriøret på Galleri Trafo er delt opp i tre hovedmaterialer. Rustet jern, tegl og store glassflater. Disse supplerer hverandre godt og danner et røft ytre. Bygget har ca 1200 kvadratmeter gulvareal.









Galleri Trafo har hatt utstillinger av blant annet Pushwager (2007), Morten Viskum (2008) og verker av Andy Warhol (2008).


Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

mandag 11. oktober 2010

Akerselva Atrium



Akerselva Atrium er tegnet av NBBJ Arkitekter as, Pran Arkiteker as, Poulsson/Pran AS. Bygget er resultatet av en konkurranse i 2002. Byggingen begynte i 2008 og ble avsluttet i 2009. Det er nominert til Oslo bys arkitekturpris 2010. 



Bygget eies for tiden av Vital Forsikring og har BTA(bruttoareal) på 17 600 kvm.
Disse kvadratmeterene er fordelt på 11 etasjer. I forhold til Oslo som er en by i fem etasjer virker det kanskje mye, men bygget er plassert ved Akerselva og de nedre etasjene er lagt under det som er gateplanet. Dette gjør at bygget ikke skiller seg ut på samme som for eksempel Barcodebyggene.  


Bygget har en fasade i glass og detaljeringer i form av lyssetting og markeringer fargene grønt og oransj. Om du tar 11, 12 eller 13 trikken vil du se bygget i et lite glimt om du ser mot Grønland i krysset Storgata/Hausmansgate. Dette bygget er og synlig da det ligger nederst i siktlinjen som går nedover Thorvald Meyers gate. Plassering av bygget er litt utenfor sentrum, likevel er bygget synlig fordi det synes fra sentrale gjennomfartsårer. Alle som kjører inn i Oslo via Bispelokket vil også se bygget som skiller seg klart ut ved sterk fargebruk.







Det at fasaden er buet gir refleksjonen en forvrengning. Jeg er personlig glad i glassfasader og måten de gjenspeiler omgivelsene. Her gjør forvrengningen at bygninene rundt kommer mer frem. En rett fasade vil som oftest reflektere himmelen når du ser på den fra gaten. Den vil da være blå om det er fint vær og grå om været er dårlig. Her kommer bygningene rundt frem på en annen måte da seilformen på bygget gir en annen vinkel. Dette gjør at bygget blir farget mer av omgivelsene enn av himmelen. På en flott høstdag trer fargene på trærne langs Akerselva frem i fasaden.




Bygget ligger rett ved Hausmanns bru og det er en klart kontrast mellom det gamle og nye. Bruen er en kompleks konstruksjon med jernspiler på kryss og tverrs. Dette skiller seg sterkt ut fra den glatte fasaden til Akerselva Atrium. 





Foto: Martin Rasch Ersdal