Nytt Rom

Søk i denne bloggen

onsdag 10. november 2010

Drammensbadet


5 millioner liter vann
De nye lokalene til Drammensbadet åpnet 1. September 2008 og har siden da vært Norges største badeanlegg. I 2009 hadde badet 304 000 plaskende gjester. Totalt er bygget 12 000 kvm og bassengene er fylt med over 5 millioner liter vann. Bygget har et buet tak med fasaden på siden i glass. Dette gir et spesielt forhold mellom ute og inne. Om vinteren går skoleelever fra nye Marienlyst ungdomskole forbi med skjerf og votter. Bakenfor knappe 3 cm glass holdes temperaturen ved tropenivå året igjennom. 



Fasade fylt med argon
Den tekniske løsningen i fasaden kommer firmaet Moelven. På hver side er det 6mm tykke glassruter. I mellom disse er det et rom som fylles med argon. Det gjør at badet kan holde temperaturen oppe hele vinteren igjennom. De åpne glassfasadene inviterer til plaskefest i lyset og varmen der inne. Det er nok vanskelig å stå imot dette når kulden biter som verst. De aller friskeste bruker også badet til morgensvømming før jobb. Det er plass til alle og prisen inkluderer en flott utsikt ut til Drammen i vinterdrakt.


Nuno Arkitekter
Nuno arkitekter (Tidligere BFS, navneendring i 2008) gav Drammensbadet sin form. Drammen Eiendom KF var byggeherre og Rambøll stod for prosjektledelsen. Total pris på prosjekter ble 235 millioner norske kroner. 

Med 304 000 besøkende det første fulle operative året ser det ut til at det kan ende med overskudd på sikt. Her kan de nye generasjonene øve seg på svømmetak til de er klare for å prøve seg i Drammenselva. Om sommeren er det også et stort uteområdet i tilknytning til badet. Her er det griller, solsenger og alt av tilbehør for å nyte sommersolen til det fulle. 

Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

mandag 1. november 2010

Oslo Konserthus


Vika
Oslo Konserthus ligger i Vika og har siden åpningen i 1977 vært basen for Oslo-filharmonien. Det holdes opptil 300 konserter her i året og huset har rundt 200 000 besøkende hvert år. Selv hevder de via sine hjemmesider at de siden åpningen har "tatt sikte på å være en ledende arena i norsk kultur- og musikkliv med et bredt tilbud til hele befolkningen". 




Konkurranse i 1957
Bygget er basert på et konkurranseutkast fra 1957, tegnet av Gøsta Åbergh. Selve bygget ble oppført mellom 1974-77, altså 20 år senere. Bygget ligger på søyler over en parkeringsplass og inngangspartiet henger over Munkedamsveien. Bygget har to konsertsaler. Den største kan ta 1700 publikummere og den lille 300. Disse salene er også plassert på en slik måte at de kan benyttes sammen.





 I skrivende stund gjester Chick Korea Oslo Konserthus. 



Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal