Nytt Rom

Søk i denne bloggen

søndag 12. desember 2010

Nationaltheatret stasjon





Nationaltheatret togstasjon ble i 2000 utvidet. LPO arkitekter stod for tegningene bak den nye utformingen av stasjonen.


Langs skinnene er det innfelt fotografier i perforte metallplater. Dette arbeidet er gjort av Anne Karin Furunes. Disse bildene viser en rekke forskjellige stemninger. Blant annet bilder av barn som leker i vann. Et av bildene (dette er ikke avbildet i innlegget) minner meg veldig om ett av bildene fra Vietnamkrigen. Disse bildene er av nakne, gråtende barn som løper en napalmeksplosjon i bakgrunnen. Blandet med det black-metal estetiske i taket danner dette en ganske dyster stemning skjult i det gule lyset i langs togsporene.


















Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

Markveien


Markveien skal endelig bli gågate! De gående og syklende skal om ikke lenge få gaten aldeles for seg selv. Trafikken skal ledes andre veier og på sikt blir det muligens sammenhengende gågate fra Olaf Ryes til Stortorget!




Jan Vardøen har satt sitt preg også på Markveien. Her ved pizzaresturanten Villa Paradiso.

















Grunerløkka er aldri den samme. Fasadene forfaller og pusses opp jevnlig.
Butikker etableres og  forsvinner like fort som murpussen går i oppløsning.



Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

onsdag 10. november 2010

Drammensbadet


5 millioner liter vann
De nye lokalene til Drammensbadet åpnet 1. September 2008 og har siden da vært Norges største badeanlegg. I 2009 hadde badet 304 000 plaskende gjester. Totalt er bygget 12 000 kvm og bassengene er fylt med over 5 millioner liter vann. Bygget har et buet tak med fasaden på siden i glass. Dette gir et spesielt forhold mellom ute og inne. Om vinteren går skoleelever fra nye Marienlyst ungdomskole forbi med skjerf og votter. Bakenfor knappe 3 cm glass holdes temperaturen ved tropenivå året igjennom. 



Fasade fylt med argon
Den tekniske løsningen i fasaden kommer firmaet Moelven. På hver side er det 6mm tykke glassruter. I mellom disse er det et rom som fylles med argon. Det gjør at badet kan holde temperaturen oppe hele vinteren igjennom. De åpne glassfasadene inviterer til plaskefest i lyset og varmen der inne. Det er nok vanskelig å stå imot dette når kulden biter som verst. De aller friskeste bruker også badet til morgensvømming før jobb. Det er plass til alle og prisen inkluderer en flott utsikt ut til Drammen i vinterdrakt.


Nuno Arkitekter
Nuno arkitekter (Tidligere BFS, navneendring i 2008) gav Drammensbadet sin form. Drammen Eiendom KF var byggeherre og Rambøll stod for prosjektledelsen. Total pris på prosjekter ble 235 millioner norske kroner. 

Med 304 000 besøkende det første fulle operative året ser det ut til at det kan ende med overskudd på sikt. Her kan de nye generasjonene øve seg på svømmetak til de er klare for å prøve seg i Drammenselva. Om sommeren er det også et stort uteområdet i tilknytning til badet. Her er det griller, solsenger og alt av tilbehør for å nyte sommersolen til det fulle. 

Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

mandag 1. november 2010

Oslo Konserthus


Vika
Oslo Konserthus ligger i Vika og har siden åpningen i 1977 vært basen for Oslo-filharmonien. Det holdes opptil 300 konserter her i året og huset har rundt 200 000 besøkende hvert år. Selv hevder de via sine hjemmesider at de siden åpningen har "tatt sikte på å være en ledende arena i norsk kultur- og musikkliv med et bredt tilbud til hele befolkningen". 




Konkurranse i 1957
Bygget er basert på et konkurranseutkast fra 1957, tegnet av Gøsta Åbergh. Selve bygget ble oppført mellom 1974-77, altså 20 år senere. Bygget ligger på søyler over en parkeringsplass og inngangspartiet henger over Munkedamsveien. Bygget har to konsertsaler. Den største kan ta 1700 publikummere og den lille 300. Disse salene er også plassert på en slik måte at de kan benyttes sammen.





 I skrivende stund gjester Chick Korea Oslo Konserthus. 



Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

fredag 29. oktober 2010

Skattens hus


Skattekvartalet
Skattens hus, også kalt Skattekvartalet,  ble ferdig oppført sent 2008. Bygget ble tegnet av Narud Stokke Wiig sivilarkitekter MNAL og byggeherre var ROM Eiendom AS. Bygget er bygget opp som 3 lameller rettet mot Nord. Disse lamellene er bundet sammen med glassbygg i de nedre etasjene. Bygget har 8 etasjer og totalt areal er på 25 000 kvm. Totalentrepenør var Skanska Norge AS. Fasaden mot Schweigaards gate er grønnfarget og danner et spennende tilskudd til gaten på nattestid.


Forvrengt refleksjon av Skattens hus. 






Nytt byrom
Bygget er plassert i den trafikkerte Schweigaards gate og uterommet langs veien er i mine øyne dårlig løst. Dette kan unnskyldes med at tomta er forholdvis klemt mellom gaten og jernbanesporene på den andre siden. På vestsiden av bygget er det lagt en åpen plass der det nye bruen over jernbanesporene skal åpne en gang til neste år. Dette blir et fint uterom, men plassen begrenses noe av at det på begge sider er offentlige institusjoner. I 1. etasje kunne det vært satt av plass til kiosk, cafe eller lignende for å skape litt mer variert bruk. Det blir spennende og se hvordan plassen fungerer når den nye bruen skal åpne. Forhåpentligvis skal denne bruen binde Grønland og Bjørvika tettere sammen. Det blir også egne nedganger til togsporene fra bruen og dette vil binde Grønland tettere sammen med Oslo S. Byrommet i Schweigaards gate er trangt og uvelkomment parallellt med stasjonen. Med den nye bruen vil gående kunne ferdes til Grønland på en mye enklere og behagelig måte.


Det er trangt på fortauet mellom bygningen og Schweigaards gate.

Storebror ser deg
Vinduene på fasaden mot vest minner meg om stemningen i Georg Orwells 1984. Dette blandet med Skatt Øst skrevet med store bokstaver gir en følelse av overvåkning av uterommet. Dette er litt uheldig med tanke på at dette skal bli en portal for alle som kommer gående til og fra Bjørvika og Grønland. 



 Eksotisk belysning på kveldstid.

Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal

onsdag 27. oktober 2010

Fabrikken og Akerselva Miljøpark


Vulkan
For ikke lenge siden åpnet et nytt bygg i det som skal bli et byområdet rett nedenfor Cuba på Grünerløkka. Vulkan Eiendom AS utvikler området og har allerede etablert et treningshus og Dansens Hus rett nedenfor Arkitekthøgskolen i Maridalsveien. Vulkan Eiendom er et heleid datterselskap av Aspelinn Ramm. Området de utvikler skal i tillegg til de overnevnte bygg omfatte Bellonas nye hovedkvarter, en mathall samt boliger og næringslokaler. Hovedarkitekter i området er LPO. De vant en konkurranse i 2004 og fikk dermed muligheten til å tegne utbyggingen og transformasjonen av området.




Fabrikken
Adressen til det nye bygget er Maridalsveien 17 og Fabrikken har inntatt sine nye lokaler. Utifra at LPO er satt som hovedarkitekter går jeg utifra at de har tegnet disse. Fabrikken er et eventbyrå og har allerede rukket å leie ut til et par arragangementer. Firmaet ble etablert i 2000 og har siden etablert seg innen tilrettelegging og gjennomføring av alt fra firmafester til moteshow og filminnspillinger. To scener med profesjonelt utstyr og personell skal gi fleksible løsninger tilpasset det aller fleste typer tilstelninger.



Akerselva miljøpark
Akerselva Miljøpark kommer totalt til å være på 54 000 kvm. Hovedsatsnings områdene er miljø og kultur. Sammen med Blå kommer dette til å bli et tyngdepunkt for kultur i Oslo. Dansens Hus har allerede åpnet sine lokaler i søndre del av området. Fabrikken har åpnet sine eventlokaler. Videre skal også Einar Granums kunstskole legges her. I nabolaget ligger som nevnt AHO og den nye Kunsthøgskolen med egne avdelinger for Scenekunst kun noen hundre meter lenger oppe. Bellonas nye hovedkvarter har fått stor oppmerksomhet i media og markedsføres som Norges råeste foretningslokaler i forhold til miljø. Som et generelt trekk ved området har det blitt satt som mål at alle bygningene skal ligge i energiklassene A eller B.


Bildet viser en oversikt over hva som skal bygges og når byggene forventes å stå ferdige

Byplangrep
Noen enkle grep er gjort for å knytte det nye området tettere sammen med begge sider av Akerselva. Ned fra Maridalsveien er det lagt en bred trapp. Denne nedfartsåren følges opp med en ny bro over elva som leder til området nedenfor den ombygde kornsiloen. Herifra er det kort vei til kjernen av Grünerløkka. Mellom bygningen er det satt av plass til et mylder av mennesker. I tillegg til den åpningen av på tvers av elva legges det og til rette for innganger fra veier langs elva. En "inngangsport" til området vil gå videre ved inngangen til Dansens hus. Trappa ned ved Fabrikken og den nye broa over elva blir nok de viktigste åpningen mot byen. Rett ved broa ligger det nye Bellonabygget og en ny mathall er planlagt ferdig våren 2012. Denne skal bygges utifra det gamle fabrikklokalet som ligger der. Det nye Bellonabygget skulle etter planen åpnes i oktober i år. Det ser imidlertid ut som åpningen må utsettes noe. Utbygginger generellt i området har blitt utsatt jevnlig. Og det spørs om området er ferdig utbygd før 2015 om ikke senere. Det var tidligere en plan om å få området ferdig bygget i perioden 2005-2010. De nyeste planene tar sikte på ferdigstillelse rundt 2013.


Uten biler på gateplan
Et annet viktig trekk ved området er nedprioritering av biler i området og tilrettelegging for byrom uten parkering. Det er ikke så lett og se hva den endelige løsningen på bakkeplanet blir, men det kan se ut som om bilen vil ekskluderes fra gateplanet. Dette vil være et meget positivt trekk. Markveien har blitt politisk vedtatt og endres til gågate og det kan sammen med traseen langs Akerselva skape et flott miljø for gående! I følge lovgivning for indre by skal alle parkeringsplasser legges i garasjeanlegg under terreng. Det blir spennende og se hvor trafikkåren til disse parkeringsplassene legges. Videre vil området øke presset på kollektivtilbudet kraftig. Langs Maridalsveien er det busslinjer som allerede er tungt belastet. Alternativt må trikken i Thorvald Meyers gate benyttes. Det er mange spørsmål knyttet til løsningene i området. Disse åpenbare seg etterhvert som området blir ferdig. Som med alt annet i planlegging tar dette prosjektet også lang tid.


Om ikke lenge vil det antageligvis bli byggeaktivitet på andre siden av elven. Når det satses så tungt på miljøparken vil dette nødvendigvis føre til at noe skjer på grusplassen foran det gamle Bellonabygget. Alt dette ligger nær er så kjøpesterkt området som Grünerløkka. Til syvende og sist må det føre til en bedre utnyttelse enn idag.



Foto og tekst: Martin Rasch Ersdal

tirsdag 26. oktober 2010

Platous Gate 6


Element arkitekter
I forbindelse med at Element arkitekter vant årets byggesikkpris ble jeg interessert i å finne ut hvilke andre bygg de hadde tegnet i Osloområdet. Utifra det som er opplyst på kontorets hjemmesider har de 3 prosjekter i Oslo. Smykkeskrinet/Lærerenes hus, Platous gate 6 og en villa i Midttunveien. Villaen er et av de første husene i Osloområdet der oppvarmingen baseres på pellets. Platous gate 6 (trykk for link til kart) er et boligkompleks plassert sentralt på Grønland og ble ferdig oppført i 2009.


Byggets plassering
Bildet over viser Helga Helgesens plass på Grønland. I bakgrunnen vises Enerhaugenblokkene. Plassen har lenge vært et viktig knutepunkt for gående og syklende på Grønland og tomten Platous gate 6 var tidligere i bruk som parkeringsplass. Arealet satt av til trafikkhåndteringen ble strammet inn og dette frigjorde plass til sittegrupper og offentlige utearealer. Boligkomplekset ble plassert oppimot dette arealet og det ble fra Bydel Gamle Oslo´s side satt fokus på at uterommet foran ikke skulle bebygges. Uteområdet er utsatt for stor trafikk, uterommet skjermer boligene fra å ligge helt inntil alle bilene. 


Tech og specs
Totalt er det 26 leiligheter med totalt areal på 1894 kvm. I underetasjen er det 574 kvm arealer regulert til næring. Disse er for tiden ikke i bruk, men det var igangsatt arbeid med ombygging på tidspunktet da disse bildene ble tatt. På taket har Snøhetta tegnet en hage. Denne har i tillegg til det rekreative og funksjon ved at den regulerer varmen i bygget og holder på noe av regnvannet. Dette er positivt sett fra en kommunalteknisk side. Kapasiteten til ledningsnettet i Oslo er sprengt og bygningstiltak som håndterer deler av vannet uten å sende det ned i rørene er positivt. Videre har Platous gate 6 en dobbel glassfasade ut mot Helga Helgesens plass. Dette reduserer støy og varmetap.


Infill AS og reguleringsarbeidet
Reguleringsarbeidet ble kunngjort i Dagsavisen og Aftenposten allerede 12.11.2002. I 2005 forelå nok materiell fra forslagsstillers side til å kunne gjennomføre en saksgang. Infill AS var de som dro i gang hele prosessen og startet et samarbeid med Element Arkitekter, PBE, USBL (Ungdommens SelvBygger Lag) og Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Bebyggelsen ble solgt frem ved å oppta parkeringsarealet og ikke selve plassen. Byrommet på Helga Helgensens plass skulle defineres og forbedres og det grønne preget skulle bevares. Dette grønnet preget er idag et par mellomstore og seks små trær.


Naboklager
I undersøkelsen angående bygget kom jeg over dokument om saksgangen i 2005, link her (Du starter opp med en hvit side og må skrolle deg ned til teksten). Det står her litt om hva de ulike partene hadde av kommentarer til mulig utbyggelse. For eksempel var det klaget på at naboene ville få mer skygge på sitt uterom om bygget ble oppført. Dette blir nedstemt med den argumentasjon at fortetting i by krever sitt. Bygget som idag står på Platous gate 6 er utformet for å gi gunstigere solforhold i bakgården. PBE analyserte den faktiske virkningen og kom frem til at solforholdene ikke bli betraktelig redusert. Det nye bygget ville derimot redusere støy fra plassen. Videre er det interesant og se at de 20 parkeringsplassene som lå på tomta ikke blir foreslått erstattet. Det vitner om en bevisst parkeringspolitikk og en nedprioritering av biler i indre by. I rammetillatelsene for byggingen nevnes parkering i paragraf 11. "All parkering skal i indre by foregå i garasjeanlegg under terreng".


Om du vil bo i Platous gate er det tilfeldigvis ledige leiligheter der ennå!
Trykk på link HER!

Foto og tekst: Martin Rasch Ersdal

onsdag 20. oktober 2010

Smykkeskrinet

Oslo Bys byggeskikkpris 2010 ble utdelt idag!

Fabian Stang overrakte prisen til Element Arkiteker AS, for konferansebygget Lærernes hus.
Reiulf Ramstad Arkitekters Korsgata 5, som er tidligere nevnt og avbildet på SlumLagune, fikk 2. plass og hederlig omtale.


Plassering
Smykkeskrinet ligger i Osterhau´s gate 4. Dette er en sidegate i Storgata mellom trikkestoppene Brugata og Hausmanns gate. Fasaden kan ses fra trikkene som går til og fra Brugata. Utsmykningene i fasaden er laget av kunstnerene Jorunn Sannes og May Bente Aronsen. Totalt er 1900 kvadratmeter fordelt på fire etasjer med konferansesaler, cafe og takterasse. 


Energiklasse A
På tross av sin fasade i glass er bygningen i energiklasse A, lavenergihus. Oppvarming av bygningen gjøres ved vannbåren varme. Ti energibrønner henter jordvarme 150-200 m under bakken. Det tas og i bruk blant annet solenergi. Materialer i trappekonstruksjoner er valgt spesielt for sin gode evne til å samle opp solvarme. Hovedentreprenør har vært Trondrund Entreprenører AS og andre samarbeidspartnere har vært Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS og Siv. ing. JP Dybdahl AS.


Betongtavlen 2010
Element Arkitekter har tidligere mottatt priser for Smykkeskrinet. De fikk Betongtavlen 2010 for "arkitektonisk usedvanlig gjennomført og meningsfylt bruk av betongmaterialet.". Utdanningsforbundet fikk Byggherreprisen på bakgrunn av en meget god byggeprosess. Byggherreprisen deles ut av bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene og deles kun ut når det finnes verdige kandidater. Siden den ble stiftet i 1990 er prisen delt ut seks ganger av ti mulige.


Element arkitekter AS ble opprettet i 1999 og ledes av Cathrine Viganger. De har for tiden et team på åtte ansatte med internasjonal erfaring og bakgrunn. De har besøkskontor i Maridalsveien 3 Bygg 17. Element har tegnet flere andre bygg i Oslo, blant annet et leilighetskompleks Platous Gate på Grønland og en enebolig i Midttunveien 12.

Gratulerer til Element Arkitekter med et flott bygg og enda pris!

Tekst og foto: Martin Rasch Ersdal